Szultánok nyomában – Isztambul

Isztambul nyüzsgő metropoliszát a különböző vallási és kulturális hatások alakították és alakítják ma is. Sétálj, hajókázz, egyél finomakat Isztambulban!

Az egykori Konstantinápoly városa, a Bizánci Birodalom virágzó központja a mai napig töretlenül fejlődik. Isztambul több mint 13 millió lakosával Törökország legnagyobb városa.

 

A vegyes kulturális és vallási hatások miatt roppant izgalmas és nyüzsgő város. Isztambul városa a Boszporusz és a Márvány-tenger között helyezkedik el, területének kisebb fele Európához, míg a nagyobb része Ázsiához tartozik, de európai városnak számít. Isztambul éghajlata mérsékelt, ezért meleg és párás a nyár, télen pedig sok a csapadék, ezért ha szeretnél ide látogatni, tavaszra vagy nyár elejére, esetleg kora őszre időzítsd az utazást.

Isztambul, Törökország fényei

A kikötő esti fényei.

 

Városszerte rengeteg a látnivaló.

A metropolisz a római korból, a Bizánci Birodalomból és a keresztény behatásokból igen gazdag kulturális örökséget kezel, városszerte rengeteg a látnivaló.
A városban a mai napig jelen van a kereszténység, a zsidó vallás és természetesen az iszlám is, ezért a vallási sokszínűség és a kultúrák keveredése sajátos hangulatot kölcsönöz a városnak. A törökök többsége muzulmán, de jól megférnek egymás mellett a mecsetek, a keresztény templomok és a zsinagógák. Isztambul folyamatosan fejlődik és változik, együtt élnek a régi korok emlékei és a modern épületek.

A városra lüktető és pezsgő kávéházi, éttermi és éjszakai élet jellemző, amelynek egyik központja a Bagdat sugárút. A híres utca a város ázsiai oldalán található, drága butikokkal és kiváló, elegáns éttermekkel, kávézókkal. Isztambulban járva nem szabad kihagynod a török fürdőket, amelyek többsége a mai napig eredeti formájában üzemel. A város környékén sok remek strand és kirándulóhely is vár. Az egyik legérdekesebb pihenőhely a Herceg-szigetek, ahová hajóval lehet eljutni Isztambulból. A sziget különlegessége, hogy csak gyalogosan vagy lovas kocsival lehet közlekedni, mert a sziget területéről ki vannak tiltva a gépjárművek.

Isztambul, Herceg szigetek

A Herceg-szigeteken lovas kocsival közlekedhetsz.

 

Boszporusz-híd

Isztambul ikonikus látnivalója a Boszporusz-híd, amely a város európai és ázsiai részét összekötő acélpilléres függőhíd. A híd 8 sávjából két sáv a gyalogosoknak van fenntartva, így érdemes rászánnod egy pár órát és átsétálnod rajta, nappal és este is egyaránt varázslatos látvány.

Boszporusz híd, Isztambul

Sétálj át Európából Ázsiába!

 

Kék mecset

Látogass el a híres Kék mecsetbe is, amely a mai napig mecsetként működik és rendszeresen tartanak istentiszteleteket, imaalkalmakat. Az épület kívül-belül nagyon látványos. A belső terek a hatalmas, festett üvegablakok miatt nagyon világosak, a kék iznik csempék gyönyörűen ragyognak a folyamatosan beáramló fényben. Ha a Kék mecset is szerepel majd a programodban, figyelj arra, hogy legyen nálad stóla és kendő és öltözz szolidan. Mivel ez egy működő mecset, belépéskor le kell venni a cipőt, a hölgyeknek pedig csak fedett fővel lehet belépni.

Kék mecset, Isztambul

A Kék mecset teljes falfelületét kék iznik csempe borítja.

 

Eyüp és az itt épült mecset kedvelt turistacélpont.

Az itteni temetőben szultánok, miniszterelnökök, politikusok nyugszanak és a mai napig kizárólag elismert államférfiakat temetnek ide. Az eredeti mecsetet az 1766-os nagy földrengés elpusztította, és III. Szelim szultán építtette újjá 1800-ban. A szent hely pompás látványát a kék iznik csempék, az aranyozott felületek, a hatalmas csillárok és a gyönyörű török szőnyegek adják. A mecset belső udvarára nyíló rácsos nyíláshoz, a Kívánságablakhoz rengetegen jönnek imádkozni, hogy teljesüljenek kéréseik.

Eyüp mecset, Isztambul


Az Eyüp mecset iznik csempével borított falrészlete.

 

Fatih Camii

A letűnt korok dicsőségét hirdeti Fatih Camii, amelyben egykor iskolák, kórház, könyvtár, hamam (török fürdő) és imahely is működött. A nagy földrengéskor a komplexum megsemmisült, újraépítésekor a külső homlokzatra helyezték a hangsúlyt, amely barokk stílusjegyekkel újult meg. Kívülről csodás látvány, de belül nem sok érdekességet találsz. Érdemes egyet sétálnod a környéken, kikapcsolódni, nézelődni majd beülni egy igazi török teára egy kis teázóban.

Fatih Camii, Isztambul

Fatih Camii egykor kulturális komplexum volt.

 

Isztambul egyik leghíresebb látnivalója a Hagia Sophia.

Az ikonikus szent hely eredeti épületét 360-ban építette Konstantinusz császár. Az épületet keresztény templomnak építették, később mecset, majd múzeum lett belőle. Az évszázadok alatt őt ért változások ellenére is megőrizte szépségét és méltósággal emelkedik a város fölé. Az épület két részből, a főtemplomból és a galériából áll, termei aranyba mártott mozaikokkal díszítettek. Mindenki számára izgalmas program.

Hagia Sophia, Isztambul


Kr. u. 360 óta áll a Hagia Sophia.

 

Kariye Müzesi

A Chorai Megváltó Templom, azaz a Kariye Müzesi Isztambul legismertebb keresztény temploma. Napjainkban múzeumként működik, rengeteg egyházi műtárgyat, több mint 100 mozaikot és az 1300-as évekből származó, jó állapotban fennmaradt freskókat nézhetsz meg.

Kariye Müzesi Isztambul


A Kariye Müzesiben csodás freskókat nézhetsz meg.

 

Ne hagyd ki a híres Nagy Bazárt sem!

A bazárban török kézműves árukat, kelméket, fűszereket és szőnyegeket vásárolhatsz. Ha a bazárban teával kínálnak az árusok, fogadd el, mert a tea visszautasítása nagy sértésnek számít, bár az árusok többsége így csábítja a vevőket és mutatja be portékáit. Szánj bőven időt a bazársorra, mert egy teázással egybekötött kelme, selyem vagy szőnyegbemutató akár két órás program is lehet.

A Nagy Bazárt, Isztambul

A Nagy Bazárt egész napos programnak is tervezheted.

 

Török konyha

A múzeumok, szent helyek és csodálatos parkok mellett fordíts figyelmet a török konyhára is. Isztambulban az utcai árusoktól is nyugodtan vásárolhatsz ételt. Menj ki a kikötőbe és igyál egy eredeti török teát. Ha nem az Európában megszokott terített asztalokkal találkozol, ne lepődj meg, Isztambulban ugyanis alacsony székekkel és asztalokkal vannak berendezve az utcai teázók. Izgalmas élmény, ha a kikötőben imbolygó hajókról vásárolsz halas szendvicset. A friss halat meggrillezik, kiflibe teszik és zöldségekkel, joghurttal körítik, citrommal locsolják meg.

Csábítóak a török édességek.

Csábítóak a török édességek.

 

A szendvics nagyon finom és soha nem felejted majd el a kikötői élményt. A halakon kívül a törökök leginkább bárányhúst esznek, grillezik, sütik, de raguként, vagy töltelékként is készítik. Csábulj el egy finom török édességre is, kóstold meg a klasszikusokat, a baklavát, a Turkish Delight-ot és a számtalan, dióval, pisztáciával ízesített nyalánkságot is!

 

Dervisek tánca

Ha már mindent megnéztél és finomakat ettél, akkor csodáld meg a dervisek táncát. A dervisek olyan muzulmánok, akik a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan aszkéta módon, szerényen élnek. A táncot eredetileg spirituális célokkal gyakorolták, úgy tartják ugyanis, hogy a dervis a véget nem érő forgással transzba esik és megtapasztalja az extázist. Fantasztikus látvány és örök élmény egy ilyen táncelőadás.

Táncoló dervisek, Isztambul

Táncoló dervisek.

 

Isztambulban kiváló szállások közül választhatsz, a következő bejegyzésben a szultánok kényelmét kínáló török hoteleket mutatjuk be!

Látogass el Isztambulba, mert…

- Átsétálhatsz a Boszporusz-hídon Európából Ázsiába.
- Megismerkedhetsz a város lüktető sokszínűségével.
- Finom török ételeket kóstolhatsz.
- Igazi török fürdőkben lazíthatsz.
- Jobbnál-jobb hotelekben élvezheted a szultáni kényelmet.

 

Kapcsolódó bejegyzések