Görög ételek, amelyeket meg kell kóstolnod!

Mi teszi ínycsiklandóvá és egyedivé a görög konyhát? Ha igazi mediterrán finomságokra vágysz, ezeket az ételeket kóstold meg!

A görög konyhaművészet világszerte nagy népszerűségnek örvend.

A hellén ételek között gyakran találkozhatsz sok zöldséggel, olívaolajjal és olívabogyóval. A húsok között a kecskehús és a bárányhús a legnépszerűbb, de fogyasztanak csirkét, marhát és sertést is. Görögországban kedvelik a halakat és a tenger gyümölcseit, amelyeket grillezve vagy sütve tálalnak. Kedvelt csemege a füstölt kecskesonka és a fehér feta sajt. Az egészséges étkezés jegyében elmaradhatatlan fogás a vegyes zöldségekből készült parasztsaláta fetával megszórva, amelyet Magyarországon görög salátaként ismerünk.

Egyszerű és finom a görög saláta!

Egyszerű és finom a görög saláta!

 

Egyszerű előételként adják a spanakopitát, amely spenóttal töltött lepényt jelent. Leginkább az angol pitékhez hasonlít.
Világhírű főétel a rakott padlizsán, azaz a muszaka. A darált hússal készült finomságot több mediterrán országban is készítik, a görög változat abban különbözik a többitől, hogy rétegezve készül. Az alsó réteget pirított padlizsánszeletek adják, amelyet paradicsommal és fűszerekkel összefőzött darált marhahússal takarnak be. Erre öntik a besamelmártást és addig sütik, amíg meg nem barnul a muszaka teteje. Az ételnek több változata van, dúsítják cukkínivel, pirított burgonyával vagy gombával.

A görög muszaka rétegezve készül.

A görög muszaka rétegezve készül.

 

Leginkább a magyar rablóhúsra hasonlít a szuvlaki, amely fa – vagy fémnyársra húzott sült húst jelent. Az eredeti szuvlaki sertéshúsból készül, de több helyen kapni bárányból vagy csirkéből készült változatot. A nyársakat faszénen vagy roston sütik, a csirkés változatot szalonnával tekerik be.
Könnyű, joghurtos saláta a tzatziki, amely Görögországban és Törökországban is népszerű étel. Az aprított uborkát fokhagymával és joghurttal keverik össze, majd ízlés szerint olívaolajjal, kaporral vagy mentával ízesítik. Fogyasztják előételként fekete olajbogyóval és pitával, vagy kísérőnek adják főételek mellé.

Szuvlaki tzatzikivel és pitával.

Szuvlaki tzatzikivel és pitával.

 

A stifado hagymás, paradicsomos húst jelent. A borjúszeleteket lassú tűzön párolják a vörösboros paradicsommártásban és gyöngyhagymával teszik pikánssá. Kedvelt marhahús étel még a keftedes, amely a magyar fasírt görög változata.

A stifado kiadós étel.

A stifado kiadós étel.

 

A görög desszertek egyszerűek, de nagyon finomak. Híres édesség a baklava, amely egy édes, rétestésztából készült sütemény és dióval, mandulával, pisztáciával töltik. A halva alapja a búzadara, és mandulával, fenyőmaggal dobják fel. A loukumades fánk tésztájába narancshéjat kevernek, a kész süteményt édes sziruppal öntik le.

A görög fánkot sziruppal öntik le.

A görög fánkot sziruppal öntik le.

 

Az ételek mellé finom görög borok dukálnak. Fehérborból népszerű a gyantával készült recína, a vörösek között a testes mazsolabor, a mavrodáfi a favorit. Aperitifként Ouzo-t adnak. Az ánizsos italt vagy magában, vagy vízzel keverve isszák. Világhírű görög borpárlat a Metaxa, amelyet többek között rózsaszirommal is ízesítenek.

Vízzel keverve, vagy magában is ihatod az Ouzo-t.

Vízzel keverve, vagy magában is ihatod az Ouzo-t.

 

Kóstold meg Görögországban:

  • A friss tengeri halakat és a tenger gyümölcseit.
  • A könnyű előételeket.
  • A görög rakott padlizsánt, a muszakát.
  • A többfajta húsból készülő szuvlakit.
  • A marhahús ételeket.
  • Az egyszerű, ám nagyszerű édességeket.
  • A görög borokat és a világhírű szeszes italokat.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések