Abu Dhabi

Azt mondják, nem olyan nyüzsgő, mint Dubai, viszont sokkal gazdagabb és rohamosabban fejlődik.
Abu Dhabi is megér egy vizitet!

 

Kulturális főváros

Abu Dhabi városa az azonos nevű emírség fővárosa. Szigetre épült, a szárazfölddel több mesterséges híd és földhíd köti össze. Lakosainak körülbelül 80%-a bevándorló, akik többsége elképesztő jómódban él. Abu Dhabinak sokkal nagyobb pénzkészlete van és olajban is gazdagabb, mint Dubai. A rohamosan fejlődő sivatagi város jelenleg nem annyira népszerű a turisták között, mint Dubai, a látogatók többségét a Dubaiból érkező kirándulók, illetve a konferenciaturizmus és a kulturális fesztiválok résztvevői adják.

Amennyiben a szállásod nem Abu Dhabiban van és csak egy rövidebb kiruccanást tervezel, az a legjobb, ha Dubaiból érkezel. Bérelt autóval közel másfél óra alatt ideérsz, a kifogástalan minőségű autópályán jól lehet haladni.

abu-dhabi-városkép

Abu Dhabi tiszta, nyugodt város.

 

Abu Dhabi tiszta, modern város és jó a közbiztonság. Nyugodtabb, mint Dubai, az éghajlat ugyanolyan forró. Januárban a nappali átlaghőmérséklet 29 fok körül mozog, nyáron pedig akár 50 fok felé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A nyári időszakban nem csak a meleg, hanem a hatalmas pára is nehezíti az itt élők életét, ami miatt néha alig lehet látni az utcákon. Éppen ezért október és május között érdemes ideutazni.

 

Látnivalók

Abu Dhabi épületeinél arra törekedtek a tervezők, hogy az arab hagyományokat házasítsák a modern építészettel. Sikerüket több nevezetesség is alátámasztja, mert Abu Dhabi épületei sokkal autentikusabbak, mint Dubai látványosságai.

 

A Nagy Mecset

abu-dhabi-nagy-mecset

A Nagy Mecset fényűzése lélegzetelállító.

 

A Sheikh Zayed Grand Mosque építését 2007-ben fejezték be. A hatalmas mecset fényűzése és méretei lebilincselőek. A szent helyet szőnyegekkel és Swarowski kristályokkal díszítették, imaterei egyszerre 30.000 imádkozót képesek befogadni. Péntek kivételével a hét bármely napján látogatható, hölgyeknek kötelező a hagyományos arab öltözet, az abaya viselése.

 

Emirates Palace

abu-dhabi-emirates-palace

A hely, ahol fahéj helyett arany kerül a cappucinóra.

 

Az Emirátusi palota szálloda – és konferenciakomplexumában akkor is szétnézhetsz, ha nem itt szállsz meg. Belépéskor ellenőrzés van és elmondják, mit szabad és mit nem. Miután beszívtad a földöntúli gazdagság illatát, ülj be a szálloda kávézójába, ahol aranyreszeléket szórnak a brownie és a cappucino tetejére.

 

Yas sziget

Abu Dhabi központjából rendszeresen indulnak shuttle járatok és a sziget legnagyobb látványosságai mellett állnak meg. A legtöbb látogató a Ferrari Worldbe és a Yas Marina Circuithoz érkezik.

 

Ferrari World

abu-dhabi-ferrari-world

Ferrari World – luxusjátszótér mindenkinek.

 

A Ferrari World hatalmas vidámparkjának központi témáját a Ferrari autók adják. Rengeteg autós szimulátor és klasszikus vidámparki játék vár. Ha szereted az autókat és az autós játékokat, akkor egész napos programot tervezz ide. A gyerekeket is elhozhatod, mindenkinek szuper élmény.

 

Yas Marina Circuit

abu-dhabi-yas-marina-circuit

A világ legmodernebb Forma-1-es pályája.

 

Abu Dhabi Forma-1-es pályája a Közel-Kelet második autóverseny pályája. A komplexum nem csak a versenyek ideje alatt érhető el, egész évben bejöhetsz körülnézni, sőt a vezetés élményét is kipróbálhatod! A pálya mellett konferenciaközpont is van és kiállításokat is rendeznek, érkezés előtt tájékozódj, hogy mi az éppen aktuális tárlat. Az izgalmak után jöhet egy ebéd a Johnny Rockets-ben.

 

Yas Mall

abu-dhabi-yas-mall

Hamarosan nyitja kapuit a Yas Mall.

 

A rohamosan fejlődő sziget legújabb attrakciója a 2014 novemberében nyíló Yas Mall. Méreteiben nem pipálja le a Dubai Mallt, de így is ez lesz az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb bevásárlóközpontja. Ha idén télen utazol, az elsők között járhatod körbe.

 

Egyéb tudnivalók

Abu Dhabiban is a taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz, mert korrekt áron van és kényelmes. Érdemes viszont elkerülni a kora délelőtti, a késő délutáni, illetve a csütörtök esti idősávot, mert ilyenkor hatalmas a dugó.

abu-dhabi-női-öltözet

Abayába öltözött nő sétál a Nagy Mecsetben.

 

Abu Dhabiban is az arab világban elfogadott általános illemszabályok érvényesek. Figyelj az öltözködésedre, kerüld a nyilvános alkoholfogyasztást és a pároddal való nyilvános érintkezést. Fotózni is csak a megengedett helyeken szabad.

Dubaihoz hasonlóan Abu Dhabi is bakancslistás desztináció, a téli hidegből jól esik megérkezni egy meleg, arab hagyományokkal tarkított világba.

 

Kapcsolódó bejegyzések