Paradicsom a sivatagban – Dubai

A hely, ahol az arab hagyományok együtt élnek a modern nyugati kultúrával.

 

Város a sivatagban

Dubai az Egyesült Arab Emírségek hét emírségének egyike, az Arab-félsziget délkeleti részen, a Perzsa-öböl partján található város. Érdekes, egyszer látni kell típusú úti cél, ahol elképesztő az, ahogy szinte a semmiből, a kis sivatagi halászfaluból egy minden luxussal felszerelt, nemzetközi szintű világváros fejlődött ki szinte pillanatok alatt.

Dubaiban mindenhol fényűző gazdagság kábítja el a látogatókat, egy alapvetően arab világrendben. Bár a helyiek ragaszkodnak hagyományaikhoz, mára elfogadták a turistákat a városban. A kiszolgálás mindenhol nagyon udvarias és kedves, mindenhol a vendég az első.

dubai-nyár

A sivatagi forróságot csak a tevék bírják.

 

Dubaiban két évszak van, nyár és tél. A nyár májustól októberig tart. Ebben az időszakban nem ajánlatos ide utazni, mert a hőmérséklet napközben akár a 40-50 fokot is elérheti. Nyáron a helyiek is csak este mozdulnak ki a lakásból.

A tél novembertől áprilisig tart, a nappali átlaghőmérséklet pedig 25-30 fok, ezért ez a desztináció jellemzően ebben az időszakban kellemes az európai látogatók számára. Érdemes egy szilveszteri utazást tervezni Dubaiba és az újév első két hetét itt tölteni. Szilveszterkor az Atlantis tűzijátéka kihagyhatatlan látnivaló!

dubai-atlantis-hotel-tűzijáték

Az Atlantis Hotel szilveszteri tűzijátéka minden évben lenyűgöző.

 

Látnivalók

A városban számtalan látványosságot találsz, amelyek fényűzésükkel, programkínálatukkal és bőségükkel lenyűgöznek majd.

Minimum egy napot szánja Dubai Mall feltérképezésére: a hatalmas bevásárlóközpontban beltéri sípályát és cápákkal teli hatalmas akváriumot is találsz. A Mall of the Emirates dekorációja lebilincselő. Ne maradjon ki a Burj Khalifa sem, az Armani Hotel bárjában jól esik egy frissítő. A Burj Al Arabot teatime vagy ebédidő alkalmával látogasd meg. A The Palm tetején található Atlantis Hotelben hatalmas akváriumot nézhetsz meg, de éttermeket, üzleteket és aquaparkot is találsz itt.

dubai-dubai-mall-aquarium

A Dubai Mall hatalmas akváriuma vonzó látványosság.

Érdekesség, hogy Dubaiban a malloknál van Valet Parking szolgáltatás. Ez Európában csak a hoteleknél jellemző és az USA-ban is ritka a bevásárlóközponthoz tartozó Valet Parking.

 

Vásárlás

Dubaiban minden év elején kitör a vásárlási láz: a Dubai Shopping Festival során nagy kedvezményekkel érhetőek el a világmárkák a Dubaiban található üzletekben. Az első Shoppong Festivalt 1995-ben rendezték meg, turistacsalogatóként. 2015-ben január 1. és február 1. között hódolhatnak szenvedélyüknek a vásárlás szerelmesei.

dubai-shopping-festival

Ha új év, akkor Dubai Shopping Festival!

A fesztiválon kívül is jó vásárokat lehet csinálni. Az arabok szeretik az alkudozást és sokszor el is várják a turistáktól. Januárban például a Dubai Mall magas presztízsű óraboltjaiban is lehet alkudozni, sokszor igen nagy engedményeket lehet kapni.

 

Közlekedés

2014 őszétől naponta közlekednek az Emirates légitársaság járatai Budapest és Dubai között, így az Egyesült Arab Emírségek könnyedén, átszállás nélkül megközelíthető Magyarországról.

Dubaiban a legkényelmesebb közlekedési eszköz a taxi, mert megfizethető áron korrekt szolgáltatást kapsz. Az autók jó minőségűek, a sofőrök pedig tisztességesek és ügyesek. A bevásárlóközpontoknál van taxidroszt, viszont jó ha tudod, hogy általában a többi turista is taxival közlekedik, így néha akár fél órát is sorba kell állni, hogy taxihoz juss. Érdemes tehát a napi programtervbe belekalkulálnod a várakozási időt. Amennyiben nem szeretnél várakozni és szeretnél szabadon közlekedni, bérelj autót! Megfizethető áron adják a járműveket és kényelmesebb így átlátogatni Abu Dhabiba például.

dubai-top-gear-taxi

Dubaiban akár Top Gear taxival is utazhatsz.

 

Extrák

Ha Dubaiban jársz, szervezz le egy sivatagi arab vacsoraestet! Érdemes jó előre lefoglalni a helyeket, mert a látványos műsorral tarkított program igen kapós a turisták körében. A helyszínre egyébként 4×4 Toyota Land Cruiserekkel visznek el, az ínycsiklandó arab ételek mellett pedig szórakoztató műsorok is vannak és kipróbálhatod a tevegelést is. A vacsoraesteken mindig jó a hangulat, ám az öltözködési és viselkedési szabályokat itt is erősen ajánlott betartani.

dubai-tevegelés

Próbáld ki a tevegelést a sivatagban!

 

Viselkedési szabályok

Az Egyesült Arab Emírségek teljes területén az iszlám a hivatalos vallás, amely szerves része a helyiek mindennapi életének. A hagyományos arab öltözéket minden helyi viseli, egyrészt a vallás, másrészt a klíma miatt.

dubai-arab-férfi

Arab férfi hagyományos öltözetben.

 

Érdekes adat, hogy Dubai lakosságának mindössze 15%-a helyi állampolgár, a többi lakos vendégmunkás vagy bevándorló. Ennek is köszönhető, hogy a turisták nagyon kevés helyen találkozhatnak a helyiekkel.

Érdemes azonban betartani pár illemszabályt, hogy elkerüld akár a rosszalló tekinteteket, akár a pénzbírságot.

Ha a pároddal érkezel, tartsd észben, hogy nyilvános helyen nem foghatod a párod kezét és azt sem nézik jó szemmel, ha belekarolsz. Ennek az az oka, hogy az arab kultúrában megengedett a többnejűség, viszont egy arab férfinak csak két keze van, de felesége akár négy is lehet. Nem tudja mindegyiknek egyszerre fogni a kezét, noha a szokás az, hogy egy arab férfinak minden feleségének egyforma figyelmet kell szentelnie fizikai, anyagi és érzelmi téren egyaránt. A kézfogásnál ez lehetetlen, így inkább megtiltották. Persze a mélyen vallásos arabokra is gondoltak, akik nem néznek jó szemmel semmilyen nyilvános fizikai érintkezést férfi és nő között.

A nyilvános csók és bármilyen szexuális jellegű vagy töltetű megmozdulás szigorúan tilos! (Nászutasoknak nem annyira ajánlott desztinació – a szerk.)

Az öltözködésnél sem árt, ha tiszteletben tartod a hagyományokat. Férfiaknál kikötött szabályok nincsenek, de furán néznek a rövidnadrágban és atlétatrikóban sétálgató urakra. Szigorúbb szabályok vonatkoznak viszont a hölgyekre, akiknek egyetlen aranyszabály van: a térd és a váll minden esetben legyen eltakarva. Ajánlott a hosszú szoknya és a lenge, ám szolid és zárt felsők viselése. Egy nagyobb sállal vagy stólával is elfedheted a vállaidat.

dubai-muszlim-nők

Arab nők sétálnak Dubaiban.

 

Óvatosan a mini darabokkal! A miniszoknya és a sortok is megrökönyödést kelthetnek, a szent helyekre pedig be sem engednek ilyen öltözetben. A bevásárlóközpontokban is figyelnek az arab illemre, több helyen találkozhatsz figyelmeztető táblákkal, amelyek az illendő öltözetre intenek. Volt már rá példa, hogy egy kihívóan öltözött hölgyet kitessékeltek az üzletből.

dubai-öltözködési-kódex

Öltözködési kódex a bevásárlóközpontban.

 

Egyéb korlátozások

Szigorú szabályzások vonatkoznak az alkoholfogyasztásra is. Kizárólag bizonyos hotelek kijelölt bárjaiban, éttermekben, esetleg magánlakásokban lehetséges, sehol máshol. A közterületen való alkoholfogyasztásért pénzbírság jár. Az Egyesült Arab Emírségekben érvényben lévő erkölcsrendészeti törvény több, európaiak számára meghökkentő szabályozást tartalmaz. Tilos például az utcán táncolni és a fényképezőgéppel is vigyázni kell: a muszlim nőket és a középületeket sem szabad lencsevégre kapni.

 

Bár a sok szabályozás első ránézésre furcsának tűnhet, Dubaiba egyszer mindenképpen el kell menned, ahogyan a következő bejegyzésünk úti célját, Abu Dhabit sem szabad kihagynod!

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések