Szabálysértések Olaszországban

Nézd meg, mikre figyelj, hogy elkerüld a csekkeket!

Olaszországban a hatóságok rekord mennyiségű büntetést szabnak ki évről-évre, mert a helyi önkormányzatok így próbálják pótolni a más forrásokból hiányzó adókat. Több utasunktól kaptunk olyan leveleket, amelyekben az Olaszországban érvényes szabályzatról érdeklődtetek. Közkívánatra összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szabálysértésekkel kapcsolatban.

 

Büntetések

Az olaszok temperamentuma az utakon is megnyilvánul. Statisztikák szerint Firenzében minden 40. másodpercben követnek el szabálysértéseket, a közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságok összege pedig az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt.

olaszországi büntetés

A kamerák mindent rögzítenek.

 

Traffipax

Olaszországban a sebességmérő kamerarendszert Autovelox-nak hívják és az elmúlt években fokozatosan vezették be az ország túlnyomó részén. Hasonló elven működik, mint a hazai traffipax: a sebességhatárt átlépő autósról fotó készül, amelyen a rendszám is jól látható, természetesen a sebességet és a pontos koordinátákat is rögzíti a rendszer. Érdemes betartani a sebességhatárokat, mert borsos büntetés jár a gyorshajtásért.

szabálysértések-olaszországban-traffipax

Az olasz traffipaxot könnyű kiszúrni.

A kamerákat egyébként könnyű kiszúrni. Kövesd az olaszok szokásait: figyeld a figyelmeztetéseket és az útra festett fehér sávokat, mert ezek jelzik, hogy kamerával megfigyelt területen haladsz át. A kamerák nagy szürke dobozokban helyezkednek el, így egyszerűen lassíts le, amikor elhaladsz a kamera előtt. Minden olasz így tesz.

 

Engedély nélküli behajtás

Az olasz városokban hatalmas a forgalom, így a helyi önkormányzatok bevezették a „Behajtani csak engedéllyel” típusú területeket. Ezek a városrészek jellemzően történelmi vagy műemlékvédelem alatt álló területek és kizárólag azok a gépjárművek hajthatnak be, akik önkormányzati engedéllyel rendelkeznek. Az engedéllyel nem rendelkezők számára tilos behajtani és parkolni sem szabad. Figyeld a figyelmeztető táblákat, mert ezért a szabálysértésért is villámgyorsan érkezik a csekk.

szabálysértések-olaszországban-behajtani-csak-engedéllyel

Egyes utcákba csak engedéllyel lehet behajtani.

 

Türelmi idő a külföldieknek

Ha megbírságolnak közlekedési szabálysértésért, külföldiként sem úszhatod meg a fizetést. A bírság kézhezvételétől számítva 60 napod van arra, hogy kifizesd a büntetést vagy fellebbezz. Amennyiben megbüntetnek, ne próbálj meg kihátrálni a fizetés alól, mert úgyis behajtják. Bár meg kell jegyeznünk, hogy a behajtás is olasz módra történik: a többi európai országgal ellentétben, ahol egy hónap után érkezik a figyelmeztetés, Olaszországból egy év után jön az első felszólító. Érdemes azonban mihamarabb rendezni a büntetést, mert ha nem fizeted be a határidőig, akkor megduplázódik az összeg.

szabálysértések-olaszországban-felszólító

Egy év után érkezik az első felszólító.

 

Autóbérlés

Bérelt autóval sem bújhatsz ki a fizetés alól, sőt! Az olasz autókölcsönzők ugyanis kötelesek a hatóságok részére kiadni annak a bérlőnek az adatait, aki az adott autóval a szabálysértést elkövette, így könnyedén behajtják rajtad az összeget. Ez viszont számodra többletköltséget jelent, ebben az esetben ugyanis az elkövető bankszámlájáról 16-50 eurós adminisztrációs díjat emel le az autókölcsönző. Az is előfordulhat, hogy a büntetést a kölcsönző fizeti ki helyetted és az összeget ők vonják le a kártyádról. Egyszerű megoldásnak tűnhet, de természetesen ezért is külön adminisztrációs díjat számolnak fel. Fontos, hogy ha magánúton intézed az autóbérlést, akkor mindig olvasd át alaposan a kölcsönzési szerződést, hogy mi vonatkozik erre az esetre.

olaszországi büntetés

Figyelj a jelzésekre!

 

Hogyan fizess?

Sok kicsi sokra megy alapon a banki átutalási költségek, a kezelési díjak és az esetleges késedelmi díj nagy összeggé duzzadhat, ezért tényleg érdemes minél hamarabb rendezni a büntetést. Bár fellebbezni is lehet, nem árt óvatosnak lenned: ha elutasítják a fellebbezési kérelmedet, akkor az eredeti büntetés dupláját kell kifizetni.

Szabálysértéskor egyes esetekben fizethetsz helyszínen is, így ha van nálad készpénz, akkor rendezd a helyszíni bírságot. Amennyiben az autódnál már a büntetési cédula fogad, akkor lehetőség szerint minél hamarabb fizesd be a csekket a legközelebbi postahivatalban.

Abban az esetben, ha már akkor jön a csekk, mikor már elhagytad Olaszországot, utalással tudsz fizetni. Azt tanácsoljuk, hogy próbáld meg időben rendezni a büntetésedet, mert a nem fizetett, jogosnak ítélt büntetések behajtás alá kerülnek.

szabálysértések-olaszországban-emo

Az online fizetési rendszer, az EMO.

 

Fellebbezés

Ha olyan hotelben szálltál meg a vakációd alatt, amelynek az utcájába csak engedéllyel lehet behajtani és büntetést kaptál, akkor kérd meg a szállodát, hogy segítsenek bizonyítani, hogy ott szálltál meg és indokolatlan a büntetés. Küldj el a szállodának minden adatot, amely a csekken szerepel, a büntetés kiszabásának dátumát és a szobaszámodat, majd kérd meg őket (természetesen téged is csatolva a levelezésbe), hogy bizonyítsák a hatóságok felé, hogy a szállodában laktál és behajthattál az utcába. Persze te is vedd fel a kapcsolatot az illetékes hatósággal. Ha több fronton bizonyítod az igazadat, akkor jó eséllyel törlik majd a büntetésedet.

 

Mire figyelj, ha nem szeretnél büntetést kapni Olaszországban?

- Ne lépd túl a sebességhatárokat!
- Ne vezess a buszsávban!
- Ne parkolj forgalomtól elzárt területen!
- Ne hajts be engedély nélkül!

A megbízható autóbérléssel kapcsolatban keresd Varga Stellát!

forrás: bella-toscana.com

Kapcsolódó bejegyzések