A nyugodt utazás alapja: biztosítás

Scenic shot of the beach with waves hitting the rocks.

Biztosítással kapcsolatos tudnivalók

Minden utazás egyik legfontosabb eleme a megfelelő biztosítás. Még a legrövidebb külföldi útra sem ajánlott nélküle elindulni.

A DharmaLine-nál a szolgáltatás megrendelésétől függetlenül is lehetőség van több biztosítótársaság betegség-, baleset-, poggyászbiztosításának megkötésére.

A biztosítások megkötéséhez minden esetben szükség van a biztosított útlevél/személyi igazolvány szerinti nevére, állandó lakcímére és születési adataira.

Javasoljuk, hogy repülőjegyére és szállására, utazási csomagjára kössön útlemondási (ún. sztornó) biztosítást, így ha betegség vagy baleset miatt nem tud elutazni, nem veszíti el a teljes út díját.

A biztosítás kiválasztásánál több tényezőt figyelembe kell venni:

1) Úticél:

Az alapár az Európán belüli utazásokra érvényes, Európán kívül 50% vagy 100% pótdíj fizetendő.

2) Kor:

Általában 65-70 év felettiek részére szintén csak pótdíj megfizetésével lehet érvényes biztosítást kötni.

A 18 éven aluli gyermekek 50% kedvezményt kaphatnak a biztosítás díjából, azonban ilyenkor a biztosító a max. értékhatár feléig téríti meg a felmerülő károkat.

3) Kategória:

Általában 3 árkategóriában lehet biztosítást kötni. Ezek között az eltérés egyrészt a fizetendő árban van, amely növekedésével nő a maximális kártérítés értékhatára is, másrészt az alacsonyabb kategóriák nem terjednek ki minden káreseményre, pl. síelésnél harmadik személynek okozott kárra érvényes felelősségbiztosítás, útmegszakítási biztosítás… Ilyenkor érdemes magasabb kategóriájú biztosítást, vagy kiegészítő biztosítást kötni.

4) Család:

A családi biztosítás általában 2 felnőtt + 2 gyermek (közvetlen rokonok) kedvezményes biztosítása.

5) Téli sportok:

A síelésre általában az alap biztosítás megkötésével biztosíthatják magukat, azonban sífelszerelésükre, síbérletük visszaváltására ez nem nyújt fedezetet.

6) Nyári sport:

Kiegészítő sportbiztosítás megkötésével a veszélyesebb sportokat is bátran kipróbálhatják, legyen az búvárkodás, jetski, rafting, kitesurf, melyekre az alapbiztosítás többnyire nem érvényes.

7) Autó:

Közlekedési baleset és műszaki meghibásodás esetén 24 órás segítségnyújtást, helyszíni javítást, az autó hazaszállítását is magába foglalja.

Previous
Previous

Autóbérlés meglepetések nélkül